Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

02 October 2009

Lauk-Mu Cukup Masin

Kat belah pantai timur macham saya, hari Jumaat adalah cuti hujung minggu. So boleh duduk rumah masak-masak untuk laki bini tak pun untuk mak bapak - ko cakap nak jadi anak yang baik kan? kan? So kalau anak yang baik korang takkan masak-kan makanan yang me-masin bagi mak bapak korang makan. Kentut ber-darah dorang nanti, ko nak? Walaupun niat korang bukan nak masak Mee Goreng Basah masak Masin, Char kuew Tiow masak Masin, atau Nasik Lemak Buah Dadu Masin, tapi alang-alang dah ter-balikkan lori garam dalam kuali korang tu, agak merana lah wei. Dahla setahun sekali masuk dapur ~pesal lak saya terasa pedas~ Senang je. Korang angkat makanan korang yang panas-panas tu taruk dalam bekas ke container ke kontena ke, janji bekas. Pastu cuba tutup aurat bekas tu kedap-kedap guna tudung ke, kertas surat khabar ke gasaklah apa-apa jenis tudung yang patut janji bukan tudung yang pakai kat kepala sudah. Orang-orang tua cakap wap yang naik melekat kat tudung/kertas tu boleh me-neutralkan balik ke-terbalikkan lori garam korang tadi. Agak-agak dah 5-10 minit tutup, dah boleh makan lah. Kalau korang rasa makanan korang tu tak sampai seru lagi nak ber-tudung, korang boleh jer campak-kan ubi kentang dalam masakan masa dalam kuali siap-siap. Nanti kentang tu leh jadik wonderpets, 'kami datang membantu makanan masin dalam kesusahan!' Kentang tu akan serap masin-masin yang ber-lebihan dalam masakan korang tu. Tapi kalau korang dah tau masin-nya makanan korang tu tak ter-agak dah, korang bukak tingkap dapur campak je lah bagi ayam makan. Habis cerita.

nota kaki: ada saya cakap nak bagi tips mekap je manjang kat sini?

8 comments:

  1. hahaha

    terlebih garam la tu.

    apa yang penting kerjasama!hahahahaha

    ReplyDelete
  2. .hahahhah lawak la sis neh
    .tp pena dgr petua letak kentang tu
    .cume tapena nk practic lagik
    .huhu~

    ReplyDelete
  3. qyla: wonderpets!!!!

    intan: x pernah prektik sebab tak pernah masak masin ke atau tak pernah masak???? agagaga!

    ReplyDelete
  4. masin..nk kahwin tuh....

    tips mekap...so far...takde pun ckp mcm tuh

    ReplyDelete
  5. haaaa...ni kes msak tlebih garam r ni..?

    pe pun...thanx 4 da tips..

    sumpah xtau!!


    ^SyASyA^

    ReplyDelete
  6. sue: nop la.saje je note kat ctu.hehe..nak tawen ke camtu?auww!!!

    lyaa: erk..kantoi ke?huhuhu

    syasya: tp skg dah tau...huhuhu

    ReplyDelete
  7. .hahaha mlm ni bru cuba nk masak
    .smbal tumis ikan bilis + scramble egg
    .wish me luck! ;p

    ReplyDelete