Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

17 August 2011

Sebuah Kisah Kelasik Untuk Masa Depan

Salam,

Syukur alhamdulillah. Rasanya ramai je yang dah tahu aku dan asben telah pun selamat menerima cahaya mata pertama kitorang pada 3 Ogos 2011, jam 11.39 malam di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu. Ramai yang request mintak aku setori mori kat belog tentang journey kelahiran baby pertama kitorang since aku pun manjang hupdate status FB kot sepanjang kejadian. Kata pun internet di  hujung jari gitew. Tak sangka ramai betol yang follow dan hupdate kejadian tu. Ke aku je yang sibuk nak hupdate status meng-kalahkan retisss? Ah tak kisah la kak jehmah, janji berkat doa dan wish kengkawan jugak lah, segala nya telah pun di permudahkan. Alhamdulillah. Tengkiu sesangat korangs!

Nih update FB aku time tuh:


eh tak jadi g bazaar la.tetibe kuar air dengan banyak nye ni. tp tak sakit. dah nak deliver ke kalo camnih?haih risau neh...
pada 03hb Ogos pukul 6.36 ptg · Privasi ·  · Dislike · 


Kuat bebenow siren ambulans nih.nak tido pun takleh.huhu. [via Celcom SMS]



Alhamdulillah,telah selamat melahirkan seorang hero 11.39 pm td...welcome to the world anak mama n papa... [via Celcom SMS]



Dan ni antara komen yang aku dapat time tu:



Tahniah! Cool ah. Tak pernah jumpa orang update status satu-satu before nak deliver and tiba-tiba dah keluar dah sorang lagi khalifah Allah. Sempat lak tu update blog. Kagum tul ♥

Selamat jadi mommy! Semoga Allah permudahkan segala urusan dan murahkan rezeki Yna Dona sekeluarga.
pada 04hb Ogos pukul 2.54 pagi ·  · Dislike ·  · Lihat Persahabatan · Buang tanda

  • Anda suka ini

    • Yna Dona hehhe, alhamdulillah Allah permudahkan segalanye, tu yg sempat je menghupdate...esaited to share with..hehehe
      3 jam yang lalu · 


tahniah....sy update status dari tunggu nk buka pose...smpai la blik terawih tgk2 status dh bersalin..it was so surprised la...btw,congratulation again. :))
pada 04hb Ogos pukul 8.07 pagi ·  · Dislike ·  · Lihat Persahabatan

    • Yna Dona Tq yunk for ur pleasure.it was suprised aite.thanks god n also ur wish... [via Celcom SMS]
      pada 04hb Ogos pukul 8.36 pagi melalui Facebook Mudah Alih ·  ·  2 orang


congrate kak dona....pergh! mmg mantap....dr detik2 nk bersalin sampai baru deliver pn dh blh update.....huhu...congrate both of u again!
pada 04hb Ogos pukul 10.13 pagi ·  · Dislike ·  · Lihat Persahabatan

    • Yna Dona Haha.tenet di hujung jari la katekan...neway tengs yunk... [via Celcom SMS]
      pada 04hb Ogos pukul 10.14 pagi melalui Facebook Mudah Alih · 


So ceritanya bermula di sini. Sila bace dulu. Sempat je lagi aku hupdate setori tu sebab aku still takde rasa sakit ke ape selain keluar air ketuban yang mengalir tak renti-renti tu. 3 helai kain batik tak cukup. Time tu aku still nak kata yang keluar tu bukan ketuban. Abis tu? Dogil nak mati lagi tu. Asben ajak pergi sepital, aku berlengah-lengah sebab tak sakit so tanak nanti warded. Bosan ohh. Tapi lepas tahu ada tanda macham stain/lendir+darah sikit kat pad, aku cuak baru terhegeh-hegeh nak pergi sepital. Sempat bersalam-salam mintak ampun maaf dari asben dan ma abah sekali mintak halal mane yang ade. Sampai je sepital, doc ngan misi cakap takkan la dah nak beranak kot sebab baru je 33w 2d je lagi kalo ikutkan edd aku kat buku merah tu. Tengok muka aku pun still lagi tersengeh-sengeh. Tapi lepas doc check, bukaan jalan aku dah pun 6 cm. Mak aii, bior betik? Cepat-cepat doc settlekan aku untuk refer ke HSNZ memandangkan kandungan aku still prem *prematured. Doc sempat injek vontot aku untuk kuatkan paru-paru baby. Suntik tu sakit ohh. Kebas vontot aku nak bergerak. Lepas tu cepat-cepat dorang sorong aku masuk ambulans. Tak sempat nak babai asben tapi sempat bawak enpon je pasal nanti nak sms asben senang konon nye. Sekali dalam ambulans aku sibuk hupdate pesbuk. Kahkahkah. Time tu ade lah lebih kurang pukul 10.30 malam camtu la. Dalam ambulans, aku lepak je main pesbuk sambil terbungkam macham paus tersadai kat atas strecther giteww kekdahnye. 

Ngam-ngam pukul 11 malam, aku dengar bunyik macham meletop bunyik pop camtu datang dari kain aku. Yang pasti bukan kentot la weh. Dan dan tu jugak lah aku start kontraksi. Sakit tu datang 2,3 minit sekali dah. Mata aku pandang tak pandang je dah henset time tu sebab sakit macham nak putus pinggang yang selalu orang beranak dok cerita tu dah rasa dah. Asben lak masa tu sms cakap kat aku dia baru gerak dari rumah sebab lepas aku naik ambulans, asben balik rumah packing baju dia dulu. Asben pun tak expect aku dah nak ter-bersalin pun time tu.  Terpaksa lah aku tak cakap yang aku dah pun nak bersalin sebab risau jugak meng-kalau asben driff malam-malam camtu. Dahla jauh lebih kurang sejam camtu la kot.



muka aku bersiap nak ke sepital. huhuuu!

Misi tengok aku dah menggeliat kiri kanan tu tak putus-putus ajar aku doa dan hembus nafas. Misi baik sangat. Bagi aku pinjam tangan dia untuk aku genggam kuat-kuat camtu. Sobsss *terharu. Doc yang iring aku siap berpesan-pesan jangan bersalin dalam ambulans sebab dorang takde kelengkapan yang cukup untuk baby aku nanti. Dalam kepala aku pun duk ulang doa nabi Yunus dan ayat Qursi je dah masa tu. Tapi memang betol lah, sakit nak bersalin tu otomatik akan buat kita rasa nak kangkang kaki je masa tu. Kira nak meneran je la yang kita tahu. Nasib baik tak sampai berapa minit lepas kontraksi, aku sampai HSNZ dan dorang laju-laju tolak aku masuk labor room. Tapi alangkah dahsyatnye sebab labor room adelah full house, semua pun sibuk nak bersalin macham aku kehkehkeh sampaikan aku dah rasa macham kartun pun ade sebab kejap kena sorong masuk bilik, kejap pastu kena tarik keluar balik lepas tu kejap parking kan strecher aku kat tepi pintu, haih punyelah payah nak carik parking aku mengalahkan aku nih datang naik hammer ke apentah. Sekali, sebab aku macham dah tak tertahan-tahan sangat nak bersalin dan risau efek kat baby aku yang dah macham ade ade je kat muka pintu tu, doc decide bukak set kat tepi-tepi tu je terus dan check bukaan jalan aku. Alhamdulillah ngam-ngam bukaan aku dah 10cm patut lah dah tak tertahan tahan dari dalam ambulans lagi so doc+misi suruh aku start meneran. Dan syukur pada Allah, dalam tempoh 10-15 minit camtu, lahirlah putera pertama permata hati aku dan asben tepat-tepat pukul 11.39 malam. Walaupun nafas aku time meneran adelah sangat semput dan pendek dah macham nafas ustazah manisnya kurma itu pun ade dan arahan doc mintak aku meneran macham teran tahik sembelit memang aku tak dapat nak ikut sebab sepanjang hidup, aku  tak pernah sembelit. Lawas sangat la ketakan maka aku meneran dengan kadar yang aku tahu je. Dan ter-paling aku tak akan lupa, aku terpaksa bersalin tanpa sempat asben sampai temankan aku di sebelah. Pehpehpeh. Asben still dalam perjalanan lagi time aku bersalin tu. Dan baju+pampers baby pun takde time baby dah keluar sebab ade ngan asben je syumer. Tsk.


Aidil Zafreil b. Abu Zarrein 
aka Baby Zafreil @Areil
3 Ogos 2011
11.39 pm
1.9 kg



Apapun, selamat sudah kelahiran cahaya mata pertama aku dan asben, Aidil Zafreil Bin Abu Zarrein. 'Cahaya Kemenangan' mama dan papa. Syukur ke hadrat Ilahi.


nota kaki: 3 hari 3 malam aku karang entry nih. memang patut laa panjang berjelir. ngeh2.

18 comments:

  1. Cantik nama baby. Nak chup buat menantu boleh tak? haha. Alhamdulillah selamat semuanya, Allah permudahkan Kak Yna bersalin. Kak Yna orang Terengganu ke? Dah lama follow baru tahu.

    ReplyDelete
  2. yes da update.tertunggu2 gamba baby sis yna ni. comelnye perang2 lg rambut. Alhamdulillah,mudah sis yna bersalin. congratss for both mommy n daddy :D

    ReplyDelete
  3. eesya:ka yna org dungun, tp baru ni refer bersalin kat KT.ha buat menantu eyh?hehe..tengs yunk....alhamdulillah selamat sudah semuanya...amin..

    caj: hehehe, dia mmg perang2 camtu...anak papa kot.hehee, tengs yunk...

    p/s: buat cat box yunk..sng nak reply kot pape.hehehe

    eis: TQ eis...

    ReplyDelete
  4. hai akak..great mama~hehe..bestla bce cter akak ni..nama baby cntikla.cute babyboy..tahniah kak!!

    ReplyDelete
  5. Sayang..nama papa Abu Zarrein lah..bukan Abu Zarreil..hehe ♥

    ReplyDelete
  6. alahai sis comel nyer kecik jaa kan :)
    nur harap kehidupan sis akan lebih bahagia dan bermakna

    ReplyDelete
  7. syukur alhamdulillah..mudahnyer..rezeki tu..comeynyer aidil..bestnyer raya ade baby!hehehe..nway congrate dear!=)

    ReplyDelete
  8. pehpehpeh..comel gilossss..hi zafreil, kak naddy ni..awk sgt comel!!

    donadoni, congratsss!!!!!!!!!!!! yippayipppaaaaa

    ReplyDelete
  9. tahniah.. alhamdulillah senang nak bersalin ek. nak tgelak je baca part ustazah semanis kurma tu. keh keh

    ReplyDelete
  10. princess: teng syg..bace sampai abis ke?rajin nye.hehe..

    b: oppss..changed oredy....!

    cik nur: amin ya rabbal alamin...tengs nur....

    putries: syukur alhamdulillah,dapat baby leh raye bertiga la tahun ni..=)

    caj: gud!

    naddy: kakkkk naddy? oMG. antie ke makcik oke! haha, neway tengs naddy ku!

    mrs azhar: haha, selingan kan.neway tq jugak...=)

    ReplyDelete
  11. tahniah n selamat berpantang...

    tecik jer areil ni, =)

    ReplyDelete
  12. deela, tengs yunk..aaah, areil tersangat lah kecik..tp keras jugak..hehehehe...

    ReplyDelete
  13. congratulations dear! comel baby n sedapnya nama diaaa. Jaga & didik la dia elok2 sbb anak tu amanah Allah. :) Semoga Areil menjadi anak yg soleh, insyaAllah ;)

    ReplyDelete
  14. la,dah bersalin.nmpk sgt tak sempat jenguk blog yna.

    anyway,congrats.dah dapat baby.yey.mesti kelakar macam mama dia.hehe.he's so cute.sangat adorable.

    ReplyDelete
  15. syaheera: sedap ke nama tu?hehee.insyallah dear, cuba jadi mama dan papa yg terbaek utk anak-anak...tq for ur wish dear..xoxo!

    dd:ha tu la, sibuk sgt dia nih..hehe.eh, mama dia kelakar kah?mane de.haha, neway tengs jugak sbb folo entry kita...tq dear...

    ReplyDelete
  16. memang kelakar.kalau baca entry yna mesti gelak sensorang.ayat mmg sempoi.hehe..

    ReplyDelete