Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

27 July 2013

Tips Sahur Yang Cepat.

Salam,

Dah dekat nak bersahur ni.
Kalo pejam mata barang sekedip dua konpem dengan subuh-subuh sekali terbabas. 
Maka marilah merapek di belog sementara tunggu 4.30 pagi.
4.30 pagi baru boleh masuk dapur panaskan ape yang patut.
Kenapa nak kena tunggu 4.30 pagi baru sahur? Sebab? Sebab sokati je la.haha.

Dah, melawak vodos kejap pepagi camnih.
Nasib baik sahur nanti dah beli siap-siap lauk.
Simpan dalam peti, pastu kejap lagik panaskan je dalam rice cooker?
Hah terkojut ke? 
Sabar, sabar. Bace dulu.
Macham ni. 
Ini petua/tips nak cepat manelah tahu kot-kot terbangun sahur lagi 10 minit sebelum imsak ke kan? 
Untuk orang yang takde microwave je lah tapi boleh guna tips nih.
Eh, aku lettew...

Lagi pun lauk kalau beli, memang tak beli banyak. 
Takut basi - takut tak sedap - takut membaziaq.
Lepastu kalau beli sikit, nak masuk dalam periuk pulak nak panas kan, banyak pulak kerja.
Periuk lagik nak kena basuh. 
Tok bilal dah pegang mic nak azan, ko sibuk pilih periuk paling kecik je lagi. 
Nak bersahur ke tidak sebenarnya?
Ok next.....

Kalau beli, selalu lauk tu taruk dalam pelastik je kan?
Nanti lepas dah panaskan nasik, aku memang suke campak je lauk pauk tu pulak sekali ngan plastik dalam periuk nasik. *basuh dulu plastik tu bawah air paip bagi bersih sebab nanti ada nasik kat dalam tu jugak. Make sure ikat leklok la nanti lauk kat dalam plastik masuk air puleks.
Suis periuk tu tayah off lagik. 
Kiranya bagi rice cooker tu dalam mode warm barang 5,6 minit. 
Pastu pepandai lah ko angkat plastik panas-panas tu taruk la dalam mangkuk semua lepastu hidang. 
Syiap!

Kalau nak lagik hardcore, masa ko panaskan nasik, campak je lah sekali dengan lauk-lauk tu semua kat dalam periuk.
Tayah tunggu siap panaskan nasik.
Tapi AWAS. 
Aku dah pernah lah terkena sekali. 
Plastik lauk tu terlecur kena dinding periuk nasik yang tengah panas tu kan, sekali bocor lah puleks.
Tak pasal-pasal nasik siap berkuah kat dalam periuk.
So hati-hati lah ye kalo nak i follow, i follow skill pemalas aku nih.
Eh bukan pemalas pun, tapi ini orang panggil ter-lebih guna kan otak.
Kena lah kreatip sket kata orang.
Selalu aku guna teknik ni time pose tahun-tahun lepas.
Time tu bekerja lagik, haruslah jimat masa+lauk pun beli. 
Muahahaha.




Lauk berbuka. Encik suami request nak sotong masak merah+ikan goreng garing-garing. Itu je. Lain-lain aku tambah masak nasik goreng ikan masin+sotong celup tepung+pajeri nanas beli kat bazaar. Dah, kenyang perot suami, lepas tu baru lah best nak kecek ajak pergi shopping raye. Lepastu kan, shopping punyer pasal, tak pasal-pasal  dah kena beli lauk bungkus. Pasal bini dah penat sangat tawaf mall la kendong si budak demok.





Inilah budaknye. 2bulan setengah 6kg.
 Ya Rabbi. Masuk sumo nak tak?

Eh dah 4.30 lah.
Nak kena goreng ikan kering.
Encik suami request.
Yang tu takleh campak dalam rice cooker ye dek nonnnn....
Kalau tak nanti laki ko pulak campak ko luor tingkap.
Ok bai.

No comments:

Post a Comment