Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

09 September 2009

Tips: Guna Jari Pun Boleh

Salam,

Tips kali ni simple sangat. Korang mesti suka je sapu eyeshadow meng-gunakan jari je, kan? kan? Okeh tanak mengaku takpe tapi ada lah sorang hamba Allah ni yang seperti itu se-adanya okeh (hohoho chomel je i angkat tangan sorang-sorang). Time mekap customer, boleh lah i ber-lagak guna brush, applicator, span semua bagai bagak tu. Tapi bila part diri sendiri, sangat lah failed. Tsk. So i main taram guna jari je lah senang. Boleh je camtu. Sebab dulu pun i pernahlah baca Ras Adiba Radzi (ex personaliti Tv3) tu cakap kat dalam majalah, bila guna jari ni, hasilnya lebih chantek sebab mekap akan lebih mudah mesra dengan kulit kita konon macham bila ko sapu, terus je lah mekap tu melekat kat situ takde ber-terabur atas gigi ke ape kot.

So kat sini i nak share satu tips yang tok guru i pernah ajar masa kelas dulu hohoho. Kalau nak sapu eyeshadow guna jari, pastikan korang guna kan jari hantu suster ngesot. Kalau tak tahu mane satu jari hantu suster ngesot, korang pepandailah tanya jiran ke mak bapak ke sebab nak display gambar kat sini tunjuk jari tu pun tak mampu. Takut ada yang sentap. Bukannya tak boleh nak guna je jari-jari lain tu, boleh je wei sebab takde hukum pun cakap ber-dosa. Tapi hasilnya tidak la se-chomel guna jari hantu. Bila korang sapu guna jari hantu, sapuan tu sangatlah soft dan rata sebab jari tersebut mampu mengawal dan menima-kan sapuan eyeshadow tu. Ber-banding kalau guna jari telunjuk, jari tu akan memberi lebih tekanan pada sapuan. So kalau hasilnya tidak se-chantek mana, nanti korang salahkan diri sendiri tak tahu mekap padahal dah salah teknik dowh. Tapi pesanan penaja, tips ni sesuai untuk mekap mata yang ringkas sahaja. Untuk teknik mekap mata yang lain dan agak complicated tidaklah pula digalakkan guna jari sebab kekdahnya ber-beza (+_+). Kesimpulannya, dengan hanya sediakan jari yang bersih, cukup untuk hasilkan mekap mata yang simple tapi chantek dan menawan. Fuh, dah macham tagline duta mekap Mydin pulak dowh!

nota kaki: i pernah mekap customer dengan masa yang sangat lah kritikal sampai tak sempat nak punggah brush dalam mekap box, so ter-paksa guna jari SAHAJA tapi at the end, customer boleh tanya i guna berus apa masa sapu mata dorang sebab terasa lembut sangat. Dah dorang pejam mata time tu memang tak nampak dowh. Miahahaha!

7 comments:

  1. owhhh~~

    thanx 4 da tips wahai mak andam yg gojez!!

    sya2 salu gune jr tlunjuk je...

    pasni nk blaja gune jr hantu lak..

    ;)

    ReplyDelete
  2. wahh nk kate jari lembut lah nih..ahaks..:D

    ReplyDelete
  3. am sya: weee!!! sangat la segan.malu2. mane de gojes. takpe2, nanti try guna jari itu pulak okeh.Tq dear...(",)

    sue: ntah tak kate pun. kena check jari memasing dulu owh.hehehhe.

    cik intan:siyes dear kalo u dekat sis dah mintak u tadah muka hari2 okeh.sis sangap dah wei nak lame tak pegang berus hohohoh!

    b: ada ke i cakap jari lembut???tsk!!!

    ReplyDelete
  4. tq for the tips mak andam muda hehe

    ReplyDelete